Vapenskrammel på Balkan


Nu verkar det som att vapenskrammel börjar höras på Balkan igen och denna gången i Bosnien. Där vill den bosnienserbiska delen ha en egen militär, och det verkar nu som att en sedan länge tänd krutdurk kan explodera när som helst.


”Det finns en reell risk att Bosnien-Hercegovina åter dras in i en konflikt och bryts itu, det varnar tysken Christian Schmidt för i en rapport till FN:s generalsekreterare António Guterres. Schmidt är nyligen utsedd till omvärldens höge representant i landet, en roll som kom till efter kriget på 1990-talet med uppgiften att se till att fredsfördraget efterlevs. Den höge representanten har stora befogenheter. När Christian Schmidts företrädare, österrikaren Valentin Inzko lämnade sin post i somras utfärdade han ett dekret som gör det olagligt att förneka folkmordet i Srebrenica. En provocerande lag i den serbiska entiteten i landet, Republika Srpska, där ledarna inte erkänner Srebrenica som folkmord, och där dömda serbiska krigsförbrytare som Ratko Mladic tvärtom ses som beskyddare.”


Spänningar på Balkan har en förmåga att sätta eld på torrt gräs, och snabbt kan spänningar förvandlas till väpnade konflikter. Det finns så mycket etniska problem i grund och botten så att det är som ett veritabelt getingbo.


”Bosnienserberna och ledaren Milorad Dodik har sedan dess bojkottat alla gemensamma institutioner i landet och sagt att man istället kommer upprätta egna, inklusive en egen armé, något som väckt bestörtning i de bosnienmuslimska delarna av landet. Om Dodik gör verklighet av hotet är det att likställa med försök att bryta sig ur landet, skriver Christian Schmidts i rapporten som The Guardian läst och fler fredsbevarande styrkor kommer behöva i Bosnien för att hindra att situationen eskalerar. I dagsläget har EU en fredsbevarande styrka på 700 personer i landet.”


Bara att hoppas att en väpnad konflikt kan avvärjas då de båda krigen på Balkan verkligen var bland det vidrigaste i modern tid.

J.E.H.


SverigesRadio

Författare: Hirding Wall

En liten modest men också kaxig blogg om Sverige. Om brottsligheten och andra viktiga samhällsfrågor. Mest med fokus på Sverige men även med en snabb titt på omvärlden.

%d bloggare gillar detta: