Könssjukdomen syfilis har ökat med 500 procent

Treponema pallidiom – Syfilis

Aldrig får man vara riktigt glad och när det äntligen det ser ut, trots vissa mindre bakslag, som att vi håller på att besegra pandemin med Covid-19 så får man läsa att skräcksjukdomen syfilis ökat med 500 procent lite i bakgrunden! En otäck sjukdom som idag visserligen är ganska lätt att bota men om man har oturen att få en variant som inte ger några speciella symptom, ja då sätter den sig på hjärnan till sist och man blir alltså komplett galen.

En som gav syfilis ett ansikte var ju Ugandas diktator Idi Amin som ska ha dött i sjukdomen, men om det nu var den som gjorde honom till den galna och mordiska person han var det kan man ju diskutera. Troligtvis var han galen redan innan syfilis satte sig i hjärnan på honom.

Nu har alltså sjukdomen kommit starkt tillbaka från att ha blivit mycket ovanlig i Sverige, till att ha ökat med hela 500 procent, och denna ökning på bara 10 år, och allt detta enligt gaytidningen QX. Så se upp i backen, så det inte blir sår på fler ställen än i nacken!

J.E.H.

SverigesRadio

Författare: Sverige & Brott

En liten modest blogg om Sverige, brott och brottslingar. Och om hur dessa vidriga samhällsfenomen påverkar vårt land. Ta en titt ut genom fönstret - Vad tycker du?