Snart lagligt att bära vapen i Tjeckien

Tjeckien är på väg att liberalisera sina vapenlagar ordentligt, och att göra det helt lagligt att bära skjutvapen för rätten till självförsvar. De tänker lite annorlunda än Sverige där endast jägare och tungt kriminella är beväpnade, ja och en och annan samlare och någon medlem i en pistolskytteklubb. Jag är för liberalare vapenlagar, det ska inte bara vara förbehållet kriminella att inneha skjutvapen, det är ju helt galet. Jag vill kunna försvara mitt hem och min familj mot yttre hot, men det går inte idag, då får man åka till Möllan ni Malmö och köpa ”fulvapen”. Och sen åka i fängelse, nej tack. Men troligtvis så kommer det aldrig bli någon radikal förändring. För en jägare idag kan en fyllecell, LOB, räcka för att polisen hämtar hans vapen. Är inte det lite väl extremt? Bara se på seriemördaren Peter Mangs, han mördade och skadade ju folk med ett lagligt vapen, som han hade pga sitt medlemskap i just en pistolskytte-klubb. Något måste i alla fall göras, det får inte bara vara ”buset” som ska ha tillgång till skjutvapen. Tror inte ett ögonblick på att skjutningarna skulle öka om vi införde en liknande lag som Tjeckien, varför skulle de det? Det är ju bara de kriminella som håller på med den skiten, och inte vanliga hederliga människor. Sen en hel del mord begås ju faktiskt av folk med jägarvapen, alltså av folk med jaktlicens och hur ska man komma åt den problematiken då? Förbjuda jaktvapen eller förbjuda jakt? Nej, knappast troligt. Problematiken ligger inte i skjutvapnet, utan i den som håller i det. Allt kan i händerna på en galning bli livsfarligt. En sten, en mejsel eller en spade men de sakerna kan ju vem som helst skaffa!? Bara se på knivlagen som snart är lika antik som kniven. Den skrevs då raggare gick med kniv i bälte vilket inte kunde accepteras. Idag mördas och skadas massor med människor av knivar men samma knivlag fortfarande som ger bötesstraff, strafföreläggande eller ingenting. Vid innehav. Den är ju lika dödlig som en revolver, men ändå görs inget åt knivlagen? Samhället ser ju inte ut som det gjorde på 70-talet, utan långt där ifrån. Det finns alltså ingen dans och inget logiskt tänkande bakom vapenlagarna i Sverige.

J.E.H.

Kafkafiles

Författare: Sverige & Brott

En liten modest blogg om Sverige, brott och brottslingar. Och om hur dessa vidriga samhällsfenomen påverkar vårt land. Ta en titt ut genom fönstret - Vad tycker du?