Om HVB-hemmen

Det har skrivits mycket på senaste tiden om några av landets många HVB-hem. Vissa har till och med blivit utsedda till för farliga för individer att vistas på.

Miljön är alltså skadlig, rent av livsfarlig. En av de största aktörerna inom branschen är – Humana Care. På torsdag ska barn förflyttas från två av Humana Cares HVB-hem i Hagfors, och det då IVO dömt ut hemmen som – livsfarliga!

Det är alltså många olika sorters människor som idag bor på HVB-hem runt om i landet. Det är barn, ungdomar och vuxna. Kriminella, psykiskt störda personer, missbrukare, LVM-dömda personer, personer från kriminalvården, personer från rättspsykiatrin, personer placerade av migrationsverket mm.

Kostnaden per dygn för placering på ett HVB-boende varierar från cirka 2400 kr per dygn upp till mer än 5000 kr per dygn. Vissa av klienterna sitter sen placerade på hemmen i 6-7 år. Det räcker med lite enkel matematik i huvudet för att förstå vad detta egentligen handlar om.

Det är alltså riskkapitalbolag som har glada dagar, och som säkerligen skrattar hela vägen till banken. Stäng nu ner dessa utdömda hem, ingen vill väl ändå bo kvar på ett sådant ställe?

J.E.H.

Författare: Sverige & Brott

En liten modest blogg om Sverige, brott och brottslingar. Och om hur dessa vidriga samhällsfenomen påverkar vårt land. Ta en titt ut genom fönstret - Vad tycker du?